راهنمای استفاده از نرم افزار آنلاین تهیه نقشه اجرایی ستون های سازه بتن آرمه
(دانلود فیلم راهنمای استفاده از نرم افزار)
طرح و اجرا : حسام اتقائی
نکات مهم در استفاده از نرم افزار :
1) مقطع تمامی ستون های مورد استفاده، بصورت مربع یا مستطیلی بوده و به صورت Reinforcement to be Checked تعریف شده باشند.
2) نام مقاطع و مصالح مورد استفاده بیش از 10 حرف (کارکتر) نباشد.
3) حرف اول کلیه ی نام ها (نام مصالح، مقاطع، طبقات و ...) حتما حروف باشد و از بکار بردن کارکترهایی مانند Space (فاصله) و dot (نقطه) و ( / ) در نامگذاری ها پرهیز نمایید.
4) آئین نامه مورد استفاده در طراحی ACI یا CSA باشد و حتما کار طراحی بطور صحیح در نرم افزار Etabs به پایان رسیده باشد.
5) سیستم سازه ای در هر دوجهت، قاب خمشی بتن آرمه متوسط باشد. (نسخه فعلی نرم افزار، سازه های دارای دیوار برشی را پشتیبانی نمی کند)
6) از آنجایی که قابلیت های نرم افزار دائما در حال اضافه شدن هستند، برای اطلاع از اخرین تغییرات نرم افزار به همین صفحه مراجعه نمایید.
توصیه : قبل از اجرای دستور آنالیز در Etabs از منوی Edit این دستور را اجرا نمایید. Edit à Auto Relabel All …
گام به گام استفاده از نرم افزار :
File à Export à Save Model as ETABS .e2k Text File…
شکل 1 – ایجاد فایل e2k حاوی اطلاعات هندسه مدل
2) در این گام واحد را روی Kgf-cm تنظیم نموده و از مسیر زیر یک فایل متنی ایجاد نمایید ( مانند شکل 2)
File à Print Tables… à Concrete Frame Design…
شکل 2 – ایجاد فایل txt نتایج طراحی بتنی
3) در این گام وارد سایت PersiaCivil.ir/ConcColumnShopDraw/ شده، سپس رمز عبور را وارد کرده و در صفحه بعد فایلهای ساخته شده در مرحله 1 و 2 را به ترتیب در قسمتهای مربوطه آپلود نمایید.
در صورتی که گزینه را تیک بزنید، برخی موارد اشتباهات احتمالی فایل توسط نرم افزار کنترل خواهد شد که این موارد در پیوست 1 این راهنما به تفضیل بیان شده است.
4) در این قسمت آرماتورهای برشی مورد نظر جهت تهیه نقشه کارگاهی را تیک بزنید و Submit نمایید.
5) فایل فشرده شده اتوکد حاوی نقشه اجرایی بر اساس مبحث نهم مقررات ملی ساختمان (1392) و استاندارد 2800 (پیش نویس ویرایش چهارم) را دانلود نمایید.
پیوست 1 :
مواردی که در صورت انتخاب گزینه ی (در هنگام ارسال فایل ها) مورد بررسی قرار خواهند گرفت :
الف) کنترل فاصله بین میلگردهای طولی : نرم افزار برای مقاطع ستون استفاده شده در سازه، حداقل و حداکثر فاصله بین آرماتورهای اصلی را طبق ضوابط آیین نامه کنترل کرده و در صورت بروز مشکل این موضوع را با نمایش پیغام خطا به اطلاع کاربر می رساند.
ب) ضرایب ترک خوردگی : نرم افزار تمامی تیرها و ستون های مورد استفاده در سازه را بررسی کرده و در صورتی که از نظر ضرایب ترک خوردگی تعریف شده، مغایرتی با مقادیر ذکر شده در آیین نامه دیده شود، پیغام خطا خواهد داد. به عنوان مثال پیغام "STORY3 Column C4 PROPMOD I2-2 Not set" به معنی آن است که برای ستون C4 در طبقه 3 در جهت 2-2 ضریب ترک خوردگی اعمال نشده است.
ج) کنترل درصد آرماتور : نرم افزار برای مقاطع ستون استفاده شده در سازه، کنترل درصد آرماتور حداقل و حداکثر را انجام می دهد. به عنوان مثال پیغام "For Section C403018T18 : ρ = 0.0382 > 0.03" به معنای این است که مقطع ستون C403018T18 دارای درصد آرماتور بیش از 3 درصد است.
د) سایز آرماتورهای استفاده شده : نرم افزار از میان لیست آرماتور های تعریف شده، آرماتورهایی را که حداقل یکبار در سازه استفاده شده باشند را از لحاظ تطبیق نام، قطر آرماتور و سطح مقطع تعریف شده مورد بررسی قرار داده و در صورت مغایرت پیغام خطا خواهد داد. به عنوان مثال پیغام "It seems that Rebar 18d is not defined correctly. Bar Diameter=18 mm And Bar Area=360 mm2 " به معنای مغایرت سایز میلگرد 18 با سطح مقطع 360 میلیمتر مربع میباشد. و یا پیغام "It seems that Rebar 25d is not defined correctly. Bar Diameter=35 mm And Bar Name is 25d" به معنای مغایرت نام آرماتور (25d) و قطر تعریف شده برای آن (35mm) میباشد.
ه) کنترل ترکیب بارهای طراحی : نرم افزار تمامی ترکیبات بار فعال در منوی طراحی بتنی را با هم مقایسه کرده و اگر ترکیب بارهای تکراری پیدا شوند، آن ها را گزارش خواهد نمود. به عنوان مثال پیغام "Load Combinations COMB1 and COMB7 are the same" به معنای مشابه بودن دو ترکیب بار COMB7 و COMB1 می باشد.
با تشکر
حسام اتقایی
E-mail : Hessam@Atghaee.ir